Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet - osa 4
Julkaistu: 03.03.2018 00.00

Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet - osa 4

Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet

Tammikuussa 2018 Kaarinan Pojat valittiin Urheilugaalassa Suomen Vuoden Urheiluseuraksi 2017. Tämän vuoden palkinnon teemana oli Seuratoiminnan tulevaisuus, ja tekemällämme työllä olemme pystyneet kiitettävällä tavalla vastaamaan tulevaisuuden muutoksiin ja haasteisiin. Valinnan jälkeen olemmekin saaneet kyselyitä toiminnastamme, sen laadusta ja eri tasoista, sekä niistä perusteluista, jotka olivat valinnan takana. Näemmekin valinnan myötä mahdollisuuden esitellä toimintaamme purkamalla sitä pieniin palasiin, jotka isona kokonaisuutena johtivat valintaan Vuoden Urheiluseuraksi. Tämän myötä syntyi 10-osainen juttusarja, Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet, joilla avataan toimintaamme ja tietämme Urheilugaalan lavalle. Valinnan tehneen Suuren raadin ajatuksia ja perusteluita emme toki tiedä, vaan tämä on meidän näkemyksemme siitä, miksi juuri me olemme Vuoden Urheiluseura.

Juttusarjan osat julkaistaan kevään aikana pääsääntöisesti viikon välein, mutta joinain viikkoina saatamme ilahduttaa lukijoitamme ja seuraajiamme kahdellakin osalla. Toivomme kirjoitusten herättävän keskustelua ja ajatuksia ja totta kai toivomme niiden myös osaltaan tekevän toimintaamme vieläkin tunnetummaksi! Palautteita ja kysymyksiä voi lähettää joko sähköpostitse osoitteeseen toimisto@kaapo.fi, tai kotisivujemme www.kaapo.fi palautelomakkeen kautta.

Osa 4 - Osallistaminen ja huiomiointi

Seuran kaikki toimijat ovat tärkeitä. Osoitamme sen arvostamalla toisten tekemää työtä ja huomioimme sen kiittämällä ja palkitsemalla. Yhteisissä tilaisuuksissa tervehdimme toisiamme. Järjestämme yhteisiä tapaamisia, joissa seuran toimijat voivat tutustua toisiinsa. Toimintamme on suvaitsevaista ja tasa-arvoista. Pyrimme omalla toimintatavallamme ehkäisemään syrjintää, rasismia ja vihapuhetta, sillä jalkapallo kuuluu kaikille. Seuran missio, ”KaaPolaisuus on kaarinalaisuutta”, ohjaa kaikkea toimintaamme.

Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet -sarjan neljäs osa alkaa otteella seuran arvoista. Seuran toimijat ovat aidosti tärkeitä, sillä ilman heitä ei tätä seuraa olisi. Seuran toiminnassa on lähes kuudenkymmenen vuoden aikana ollut mukana tuhansia ihmisiä, ja jokainen heistä on jättänyt jälkensä seuran historiaan. Toiset isomman, toiset pienemmän, mutta kaikki ovat olleet tärkeitä, ja kaikki ansaitsevat työstään kiitoksen.

Niin, kiitos. Tuo pieni sana ei koskaan kulu, eikä se Haloo Helsingin laulun sanoin ole kirosana. Se on tärkeä osa arkea ja juhlaa, ja yksi tärkeimmistä työkaluista, joka seuran työkalupakista löytyy.

- Olemme huomanneet käytännössä, miten tärkeä tuo sana on, ja miten pienellä huomioimisella saamme luotua ilmapiirin, jossa kaikki toimijat kokevat tekevänsä aidosti merkityksellistä työtä. Ja tällä taas on kauaskantoisia vaikutuksia. Kerron esimerkin henkilöstä, jonka kanssa emme saaneet keskinäistä yhteistyötä oikein toimimaan. Aloimme säännönmukaisesti kiittämään tätä henkilöä, joka kuitenkin teki työnsä, joka taas auttoi meitä tapahtumiemme järjestämisessä. Hiljalleen yhteistyö, keskinäinen luottamus ja kunnioitus paranivat, kun osapuolet oppivat toistensa toimintatavat, ja huomioivat toisen tekemän työn. Pienellä eleellä oli suuri vaikutus, ja pyrin aina pitämään sen mielessäni, kertoo toiminnanjohtaja Kim Ekroos.

KaaPo on viime vuosina pyrkinyt muutenkin säännönmukaisesti kehittämään huomioimiskuluttuuria eri keinoin. Palkitseminen ja huomiointi niin arjessa kuin juhlassakin on saanut yhä suurempaa jalansijaa seuran toiminnassa. Seuran päättäjäiset ovat erinomainen mahdollisuus nostaa esiin seuran menestyjiä myös kentän laidalta (tai ehkäpä pikemminkin menestyksen mahdollistajia!), ja esimerkiksi Vuoden Valmentajan lisäksi seura palkitsee vuosittain Vuoden toimihenkilöt, joten toimenkuvasta huolimatta arjen sankareita pyritään huomioimaan ja nostamaan heidän tärkeää panostaan esiin. Edellä mainittujen palkintojen lisäksi erilaiset kunniamerkit ja muut huomionosoitukset voivat tuntua perinteisiltä, mutta ovat aina saajalleen merkityksellisiä.

- Kymmenisen vuotta sitten seuran täyttäessä 50 vuotta, nimettiin seuran historian 50-vuotisjuhlakokoopano, joka julkistettiin seuran juhlissa. Muistan elävästi, miten liikuttuneita tähän kunniakokoonpanoon nimetyt KaaPolaiset olivat, ja uskon tuon huomionosoituksen olleen jokaiselle aidosti merkittävä. Jälleen kerran, arvostuksen pukeminen sanoiksi tai tekstiksi kunniakirjassa oli saajalleen suurempi juttu, kuin me muut osasimme kuvitellakaan. Tässä kohdin uskallan jo raottaa ”salaisuuden verhoa” sen verran, että tulemme nyt juhlavuoden kunniaksi avaamaan kunniagallerian, jonka toivomme herättävän sinne nimettävissä henkilöissä yhtä syviä tunteita kuin kymmenen vuotta sitten.

Huomiointi ja palkitseminen ei toki ole ainoa tapa kunnioittaa KaaPolaisten työtä, vaan seurassa nähdään myös osallistamisen arvo. KaaPolaiset ovat olleet isossa roolissa kehittämässä seuraa, luomassa sen strategiaa ja materiaaleja, toimenkuvia ja ohjeistuksia. Seuran johto on proaktiivinen ja konkreettisesti kentän laidalla kuuntelemassa viestejä ja ehdotuksia seurakentältä, jotka nähdään aina tärkeinä.

- Aina toimistolla ei ole sitä parasta tietoa, miten mikäkin asia toimii käytännössä, ”kentän tasolla”, ja silloin onkin tärkeää ottaa suunnitteluun mukaan niitä toimijoita, joilla on ensikäden tietoa mikä toimii ja mikä ei. Yhteistyö on tässäkin voimaa, sillä näin kaikki tuntevat olevansa aidosti osa seuraa. Johto ei vain anna ”ylhäältä” ohjeita, vaan antaa seuraväelle mahdollisuuden vaikuttaa ja osallistua. Ja kuten sanoin, se on seuralle tärkeää ja varmasti yksi merkittävä osa saavutustemme takana.

Käytännön tasolla tämä toimintatapa tarkoittaa sitä, että seura on kaikilta toimintatavoiltaan avoin ja helposti lähestyttävä. Seurakyselyt, arjen läsnäolo ja avoimuus päätöksenteossa ovat keinoja seuran jäsenien osallistamiseksi seuran kehittämiseen. Seuran vuonna 2015 valmistunut strategiatyö kesti lähes kaksi vuotta ja sen aikana tarjottiin osallistumisen mahdollisuuksia kaikille osapuolille (toimihenkilöt, vanhemmat, pelaajat) kullekin parhaiten sopivalla tavalla. Ja pelkästään strategiaprosessiin nuo vaikuttamismahdollisuudet eivät rajoitu, vaan niin vanhemmat kuin pelaajatkin ovat päässeet muullakin tavoin vaikuttamaan seuran toimintaan. Pelaajat tekivät itse KaaPolaisen pelaajan mallin, ja vanhempien ohjeistuksien sekä pelisääntöohjeistuksien pohjana toimii data, jota seura on kerännyt muun muassa tyytyväisyyskyselyiden kautta.

- Seuran toiminta perustuu vahvasti seuran arvoihin, jotka ovat positiivisuus, luotettavuus, onnistuminen ja yhteisöllisyys. Koko ajan toiminnassamme on totta kai kehitettävää, ja parhaillaankin pohdinnassa on joukkueiden ja seuran yhteinen työpaja, jonka avulla pyritään sujuvoittamaan ja helpottamaan arkea varsinkin kaikkein kiireisimmässä kohdassa kautta. Avoimessa tilaisuudessa pystymme varmasti löytämään uusia toimintatapoja, jotka helpottavat kaikkien toimintaa. Esimerkiksi juuri tällaisissa tilaisuuksissa arvot toteutuvat mitä parhaimmalla tavoin – luomme yhdessä, avoimessa ja positiivisessa ympäristössä yhteistä toimintatapaa, joka toteutuessaan on meille suuri onnistuminen! Näen tällaiset tapahtumat erittäin tärkeinä, ja toivon muiden tuntevan samoin. Toki tässäkin kohtaa on myönnettävä, että aina ei itsekään osaa olla hetkessä riittävän avoin uusille ajatuksille, jos ei heti pysty näkemään mitä se tuo tullessaan. Jotkin toimintatavat ovat niin juurtuneita, että joskus kestää hetken päästä niistä irti. Toisaalta, elämä on jatkuvaa oppimista ja itsensä kehittämistä, ja itsekin pyrin tekemään kovasti töitä sen eteen, että osaisin olla aina avoin uusille ajatuksille. Tässä seurassa on kuitenkin niin kovaa osaamista, että sitä pitää kunnioittaa ja kuunnella, ja ottaa siitä itselleenkin oppia.

Viimeisimpänä, joskaan ei kuluneen sanonnan mukaan vähäisimpänä, osallistamisen toimintamallina seura näkee uuden, niin kutsutun alumnitoiminnnan. Alumnitoiminnalla tarkoitetaan seuraihmisten, entisten ja nykyisten, vieläkin vahvempaa kiinnittämistä seuraan tarjoamalla eri tapoja osallistua sen toimintaan.

- Tavoitteenamme on lisätä yhteisöllisyyttä ja seuran asemaa omassa yhteisössä. Tavoitteena on myös ehkäistä ”drop outia” ja syrjäytymistä pitämällä lapset ja nuoret kiinni toiminnassa myös urheilu-uran päätyttyä. Tavoitteena on löytää nuorille urheilijan polun rinnalle myös toinen rooli, jossa nämä voisivat jatkaa pelaamisen ohessa ja uran päätyttyä, ja toisaalta taas tarjota eri tapoja tulla mukaan myös varttuneemmalla iällä, tai palata toimintaan tauon jälkeen. Haluamme olla yhteisössämme merkittävä toimija ja yksi tärkeimmistä kaarinalaisuuden ilmentymistä ja uskomme tämän työn olevan tärkeässä osassa näiden tavoitteiden saavuttamisessa. Kuten SPL:n Länsi-Suomen piiri onnittelutekstissään kirjoitti, KaaPolaisuus on kaarinalaisuutta, mutta KaaPolaisuus on myös välittämistä, Ekroos päättää.

Näillä sanoin on hienoa päättää sarjan neljäs osa, ja jäädä odottamaan puolivälin krouvia – ensi viikolla siis vuorossa viides osa, jossa esittelyssä yksi tärkeimmistä toiminnoistamme, Yhteisötoiminta!

Seuran uusimmat

Kaarinan Pojat ry

Erotuomarinkatu 4, 20780 Kaarina

toimisto@kaapo.fi


y-tunnus: 1006858-6