Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet - osa 7
Julkaistu: 08.04.2018 00.00

Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet - osa 7

Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet

Tammikuussa 2018 Kaarinan Pojat valittiin Urheilugaalassa Suomen Vuoden Urheiluseuraksi 2017. Tämän vuoden palkinnon teemana oli Seuratoiminnan tulevaisuus, ja tekemällämme työllä olemme pystyneet kiitettävällä tavalla vastaamaan tulevaisuuden muutoksiin ja haasteisiin. Valinnan jälkeen olemmekin saaneet kyselyitä toiminnastamme, sen laadusta ja eri tasoista, sekä niistä perusteluista, jotka olivat valinnan takana. Näemmekin valinnan myötä mahdollisuuden esitellä toimintaamme purkamalla sitä pieniin palasiin, jotka isona kokonaisuutena johtivat valintaan Vuoden Urheiluseuraksi. Tämän myötä syntyi 10-osainen juttusarja, Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet, joilla avataan toimintaamme ja tietämme Urheilugaalan lavalle. Valinnan tehneen Suuren raadin ajatuksia ja perusteluita emme toki tiedä, vaan tämä on meidän näkemyksemme siitä, miksi juuri me olemme Vuoden Urheiluseura.

Juttusarjan osat julkaistaan kevään aikana pääsääntöisesti viikon välein, mutta joinain viikkoina saatamme ilahduttaa lukijoitamme ja seuraajiamme kahdellakin osalla. Toivomme kirjoitusten herättävän keskustelua ja ajatuksia ja totta kai toivomme niiden myös osaltaan tekevän toimintaamme vieläkin tunnetummaksi! Palautteita ja kysymyksiä voi lähettää joko sähköpostitse osoitteeseen toimisto@kaapo.fi, tai kotisivujemme www.kaapo.fi palautelomakkeen kautta.

Osa 7 - Luotettava kumppani

Seurayhteistyöstä siirrymme luontevasti Vuoden Urheiluseuran muuhun yhteistyöhön ja kumppanuuksiin, joita ilman seuran toiminta ei olisi tässä laajuudessa ja tällä tasolla mahdollista. Tämän osion ilmestyessä sosiaalisessa mediassa on Urheilulehden Lari Vesanderin toimesta nostettu ansiokkaasti esille HJK:ssa pelaavan Enoch Banzan tarina, joka ei valitettavasti ole ainutkertainen. Harrastamisen hinta laadukkaassa ympäristössä ja olosuhteissa vaatii taloudellisia resursseja, ja jotta pelaaminen KaaPossa olisi jatkossakin kaikkien ulottuvilla, ovat kumppanuudet myös Kaarinan ylpeydelle elinehto. Näemmekin tämän erinomaisena mahdollisuutena kiittää myös kaikkia kumppaneitamme – olette kaikki meille tärkeitä, ja teidän panoksenne tässä upeassa saavutuksessamme on korvaamaton. KIITOS!

Kumppanuuksia on toki monenlaisia, ja KaaPonkin maine luotettavana kumppanina perustuu tiiviiseen yhteistyöhön niin yhteistyökumppaneiden, kaupungin, Palloliiton ja Länsi-Suomen piirin sekä esimerkiksi oppilaitosten, kuten Turun Ammattikorkeakoulun, kanssa. Nämä kaikki antavat KaaPolle selkänojaa ja tukea toiminnan jokapäiväisessä pyörittämisessä sekä sen kehittämisessä.

Taloudellisesti kumppanuudet eri tahojen kanssa tarkoittavat tällä hetkellä noin 32-35 prosenttia pääseuran tuloista, joten kehitettävääkin tällä saralla toiminnanjohtaja Kim Ekroosin mukaan on.

- Näemme, että tällä hetkellä pelaajien seuralle maksaman toimintamaksun osuus on prosentuaalisesti liian suuri osa seuran tulovirrasta, joten olemme liian riippuvaisia pelaajamäärästä ja sen muutoksista. Samalla vaakakupissa painaa myös harrastamisen hinta, jonka kehitystä seuraamme ja jonka haluamme ehdottomasti pysyvän tasolla, jolla harrastaminen KaaPossa on kaikkien ulottuvilla. Tässä työssä Nauti Pelistä -tukipooli näyttelee toki merkittävää roolia, kuten juttusarjan osassa viisi kerroimme, aloittaa Ekroos juttusarjan seitsemännen osan perkaamisen.

Vaikka toiminnanjohtaja näkeekin myynnin olevan yksi seuran tärkeimmistä kehityskohteista, on tällä saralla kuitenkin saatu kuluvan vuosikymmenen kuluessa aikaan merkittäviä tuloksia.

- On siis sanomattakin selvää, että yksi tärkeimmistä ja selkeimmistä kehittämisen kohteistamme meillä on myynti ja markkinointi, mutta toisaalta tulee aina itsekin muistaa tilanne, josta olemme lähteneet liikkeelle. Vuoteen 2010 verrattuna yhteistyökumppanuuksien taloudellinen arvo on kasvanut noin 250 prosenttia, joten jalkapallofraasein eteenpäin on toki menty. Silti näen, että meillä olisi potentiaalia vieläkin parempaan tulokseen ja uskon meidän sen myös tulevaisuudessa saavuttavan, kun sitkeästi jatkamme organisaation kehittämistä ja toimenkuvien uudistamista.

Yhteistyökumppanuuksien lisäksi tuloja seuralle erilaisista kumppanuuksista tulee muun muassa kaupungin avustuksen ja erilaisten hanketukien muodossa.

- Jos edelleen pidetään verrokina vuotta 2010, olemme onnistuneet kehittämään toimintaamme tasolle, joka on kaupunginkin toimesta huomioitu. Kaupungin tuki seuralle on vastaavassa ajassa nimittäin kasvanut noin 20 prosentilla. Hanketukia ja esimerkiksi Fortum Tutor-tukien kaltaisia avustuksia ei tuolloin ollut lainkaan, joten vaikka toiminnan kehittäminen vaatii taloudellisia resursseja, laadukkaampi toiminta niitä myös luo ja tuo. Uskomme, että tämä on myös tulevaisuudessa se tie, jota tulee hyödyntää, ja olemmekin jo aloittaneet työt, jotta pystyisimme jatkossa yhä paremmin hyödyntämään erilaisia hanketukia ja toisaalta myös toimimaan kaupungille kumppanina yhä laajemmalla kentällä, esimerkiksi kerhotoiminnan tuottajana.

Kumppanuudet eivät kuitenkaan ole KaaPollekaan pelkkiä euroja, vaan kuten jutun alussa jo kerrotiin, myös liitto- ja oppilaitosyhteistyö näyttelevät KaaPon toiminnassa isoa roolia.

- Mielestäni meillä on niin liiton kuin piirinkin suuntaan erinomaiset suhteet, ja ne ovat syntyneet vain ja ainoastaan omaa toimintaa kehittämällä ja hoitamalla omat velvoitteet moitteetta. Hyvä yhteistyö ja laadukas toiminta on esimerkiksi avannut meille ovia erilaisiin kehityshankkeisiin ja -projekteihin, jotka ovat auttaneet myös KaaPon toiminnan kehittämisessä. Ja kun toiminta on tietyllä tasolla, avautuvat mahdollisuudet myös erilaisten tukien maailmaan, joista muun muassa jo aiemmin mainitsemani Fortum Tutor-tuki on erinomainen esimerkki. Lukuisat erinomaisesti järjestetyt maaottelut ovat taas luoneet meille luotettavan järjestäjän maineen, ja toisaalta nuo tapahtumat ovat auttaneet meitä taas kehittämään omia tapahtumiamme. Maaottelujärjestelyjen laatu johti myös siihen, että Kaarina oli yhtenä ehdokkaana tänä vuonna pelattavien U19 EM-kisojen pelipaikkakunnaksi – kisat menivät varmasti oikeaan paikkaan, kun ne pelataan uusilla ja täysiverisillä jalkapallostadioneilla, mutta jo pelkkä ehdokkuus oli edesauttamassa olosuhdekehitystä, jonka myötä ”Keskurille” nousee täksi kaudeksi katettu katsomo. Erinomainen esimerkki hyvästä yhteistyöstä, jolla on pitkässä juoksussa suuri merkitys seuran toiminnan kehittämisessä. Turun Ammattikorkeakoulun kanssa tehty yhteistyö taas on luonnollisesti auttanut meitä osaamisen kehittämisessä, jonka arvo näkyy jälleen toiminnan laadun kehittämisessä. Toisaalta ihan konkreettinen esimerkki AMK-kumppanuudesta on Fleetwood Townin kanssa solmittu seurayhteistyösopimus, jota ei olisi ilman AMKia koskaan syntynyt.

Vaikka kehitettävääkin tällä(kin) osa-alueella varmasti on, näkee Ekroos erilaisten kumppanuuksien olevan KaaPon nykyisen tasoiselle toiminnalle ehdoton edellytys. Ilman pomppuja tätäkään työtä ei ole kuitenkaan tehty, ja pettymyksiäkin on matkan varrelle mahtunut.

- Niin – vaikka näen, että meillä on potentiaalia vieläkin parempaan, on jo tämäkin kumppanikattaus aikamoinen. Sen eteen on tehty paljon töitä, ja tehdään totta kai jatkossakin, sillä ilman heitä me emme yksinkertaisesti pärjää – se on kylmä fakta. Näitä osa-alueita purkaessa näen itsekin vieläkin paremmin miten laajaa ja laadukasta työtä me teemme, mutta myös sen, että yksin emme siihen pysty. Yhteistyö on voimaa, ja siksi olenkin todella tyytyväinen siitä maineesta, jonka olemme toiminnallamme itsellemme luoneet. Olemme luotettava toimija ja kumppani, ja pitkäaikaiset yhteistyökumppanuudet ovat tästä erinomainen esimerkki. Meidän matkassamme halutaan olla, ja siitä meidän tulee olla ylpeä. Toisaalta matkan varrelle on mahtunut isojakin pettymyksiä, ja aina kun yhteistyötä ei syystä tai toisesta saada toimimaan, on mieli todella musta. On kumppani sitten iso tai pieni, yritys tai vaikkapa oppilaitos, on jokainen meille tärkeä, ja siksi esimerkiksi yhteistyön päättymiset ovat aina raskas paikka. Kuten muussakin toiminnassa, mietin aina ensin mitä minä ja me olisimme voineet tehdä paremmin, jotta asiat olisivat toimineet suunnitellusti. Menneitä ei auta toki murehtia, mutta niistä tulee ottaa opiksi. Ja toisaalta, kun toimii rehellisesti ja seuran sekä omien arvojensa mukaisesti, voi ainakin olla itse selkä suorana. Aina voi voittaa, mutta joskus se ei vaan onnistu – pätee tässäkin, Ekroos päättää.

Vahvat kumppanuudet, joita on nyt käsitelty juttusarjamme kahdessa osassa, antavat pohjan seuraavalle osalle, jossa käsittelemme seuran pitkäjänteistä kehittämistä ytimekkäällä otsikolla Strategia 2020.

Seuran uusimmat

Kaarinan Pojat ry

Erotuomarinkatu 4, 20780 Kaarina

toimisto@kaapo.fi


y-tunnus: 1006858-6