Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet - osa 5
Julkaistu: 19.03.2018 00.00

Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet - osa 5

Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet

Tammikuussa 2018 Kaarinan Pojat valittiin Urheilugaalassa Suomen Vuoden Urheiluseuraksi 2017. Tämän vuoden palkinnon teemana oli Seuratoiminnan tulevaisuus, ja tekemällämme työllä olemme pystyneet kiitettävällä tavalla vastaamaan tulevaisuuden muutoksiin ja haasteisiin. Valinnan jälkeen olemmekin saaneet kyselyitä toiminnastamme, sen laadusta ja eri tasoista, sekä niistä perusteluista, jotka olivat valinnan takana. Näemmekin valinnan myötä mahdollisuuden esitellä toimintaamme purkamalla sitä pieniin palasiin, jotka isona kokonaisuutena johtivat valintaan Vuoden Urheiluseuraksi. Tämän myötä syntyi 10-osainen juttusarja, Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet, joilla avataan toimintaamme ja tietämme Urheilugaalan lavalle. Valinnan tehneen Suuren raadin ajatuksia ja perusteluita emme toki tiedä, vaan tämä on meidän näkemyksemme siitä, miksi juuri me olemme Vuoden Urheiluseura.

Juttusarjan osat julkaistaan kevään aikana pääsääntöisesti viikon välein, mutta joinain viikkoina saatamme ilahduttaa lukijoitamme ja seuraajiamme kahdellakin osalla. Toivomme kirjoitusten herättävän keskustelua ja ajatuksia ja totta kai toivomme niiden myös osaltaan tekevän toimintaamme vieläkin tunnetummaksi! Palautteita ja kysymyksiä voi lähettää joko sähköpostitse osoitteeseen toimisto@kaapo.fi, tai kotisivujemme www.kaapo.fi palautelomakkeen kautta.

Osa 5 - Yhteisötoiminta

KaaPon toiminnan yksi tärkeimmistä osa-alueista on jo nyt yhteisötoiminta, joka tulee varmasti nousemaan tulevaisuudessa yhä tärkeämmäksi osaksi seuraa ja sen toimintaa. Yhteisötoiminnalla tarkoitetaan oman ympäristön ihmisten kiinnittämistä seurojen toimintaan, tasavertaisten liikuntamahdollisuuksien luomista jalkapallon keinoin, huomioimiskulttuurin ja yhteisöllisyyden sekä seurojen vaikuttavuuden ja tunnettuuden lisäämistä. Tällä hetkellä KaaPo on, kuten monella muullakin osa-alueella, tehnyt yhteisötoiminnan toteuttamisessa vahvaa yhteistyötä Kaarinan Nappuloiden kanssa. Seurojen jäsenmäärät ovat kaupungin väkilukuun (32 000) nähden niin merkittävät, että seurat kokevat vastuukseen toimia omassa yhteisössään myös perinteisen seuratoiminnan ulkopuolella ja pyrkiä tällä tavoin vaikuttamaan liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen, yhteisöön kiinnittämiseen, syrjäytymisen ja yksinäisyyden ehkäisemiseen sekä yksilön huomioimiseen iästä riippumatta. KaaPon ja KaaNan yhteisötoiminta käsittää tällä hetkellä päiväkoti- ja oppilaitosyhteistyön, alumnitoiminnan, senioritoiminnan, seurojen tapahtumien kehittämisen, Tukipooli-toiminnan sekä vankan yhteistyön erilaisissa hankkeissa.

Mitä nämä eri osiot käytännössä pitävät sisällään, sitä avaamme tarkemmin myöhemmin tässä tekstissä. Päästetään sitä ennen toiminnanjohtaja Kim Ekroos ääneen kertomaan yhteisötoiminnan merkityksestä ja vaikutuksesta seuran toimintaan.

- Seurat ovat yhteisössämme jo niin isoja ja vaikuttavia toimijoita, että koemme jo vastuuksemme olla vahvasti mukana yhteisömme toiminnassa myös muualla kuin kentän rajojen sisäpuolella. Meillä on seuroina osaamista ja mahdollisuuksia kehittää toimintaamme ja uusia toimintamalleja samalla, kun ratkomme yhteiskunnallisia haasteita ja ongelmia. Samalla pystymme nousemaan myös kaupungille entistäkin tärkeämmäksi ja merkityksellisemmäksi kumppaniksi, joka pystyy tarjoamaan erilaisia palveluja, kuten esimerkiksi iltapäiväkerhotoimintaa. Näen, että turvataksemme elinvoimamme meidän pitääkin toimia yhä vahvemmin myös osa-alueilla, jotka on perinteisesti mielletty julkisen sektorin vastuulle. Ja työ, jota jo nyt olemme tehneet, oli varmasti yksi tekijöistä joka toi Unon Kaarinaan.

Päiväkoti- ja oppilaitosyhteistyön kehittäminen sekä Futiseskaritoiminta

Yhteistyötä päiväkotien ja alakoulujen kanssa kehitetään niin kutsuttujen päiväkotikiertueiden ja -tapahtumien kautta. Kaikki alueen päiväkodit, jotka haluavat lähteä yhteistyöhön mukaan, otetaan mukaan kiertueille, jotka järjestetään niin syksyllä kuin keväälläkin. Tarvittaessa vierailuja yhdistetään niin, että kahdelle tai kolmelle päiväkodille järjestetään toimintaan samalla kertaa.

Kiertuetapahtumat järjestetään päiväkodin omalla alueella tai välittömässä läheisyydessä olevalla kentällä / vastaavalla alueella. Kiertueiden jälkeen pyritään järjestämään kaikkien päiväkotien yhteinen tapahtuma niin keväällä kuin syksylläkin. Tapahtumilla lapsia pyritään innostamaan liikkumiseen jalkapallon avulla, ja heitä ohjataan tapahtumien jälkeen seurojen yhteiseen, 4–5-vuotiaille suunnattuun Futiseskaritoimintaan, joka on noussut kuluneen vuosikymmenen aikana yhdeksi seurojen tärkeimmistä toiminnoista. Toiminnan laadun takeena ovat huipputason ohjaajat, jotka pitävät tapahtumien laadun korkeana kerrasta toiseen.

Yhteistyötä perusopetuksen koulujen kanssa on kehitetty koulujen jalkapallotapahtumien, sekä kyläjoukkue- ja taitokoulutoiminnan markkinointikiertueiden kautta. Jalkapallotapahtumista tärkeimpiä ovat alakoulujen Kaikki Pelaa -jalkapallotapahtuma keväällä, ja koulujen futsal-turnaukset ja -tapahtumat kevättalvella. Näillä tapahtumilla pyritään herättämään liikunnan kipinää jalkapallon keinoin, ja ne ovatkin nousseet erittäin suosituiksi osiksi koulujen kevättä. Yläkouluille järjestetään myös loppukeväästä niin sanottuja mestaruusotteluita, joissa koulut pääsevät haastamaan toisiaan yksittäisissä otteluissa Kaikki Pelaa -tapahtuman tapaan.

Tulevaisuudessa seurat tulevat olemaan vahvasti mukana myös kerhotoiminnan järjestämisessä niin ala- kuin yläkouluissakin, ja tulevat näin olemaan entistäkin vahvemmin mukana kaarinalaisten lasten ja nuorten arjessa.

Erityisnuorten Futistoiminta

KaaPossa on jo kuuden vuoden ajan toiminut Timo Pösön vetämä erityisfutistoiminta, joka on koko ajan nostanut suosiotaan. Ryhmällä on toimintaa kerran viikossa, ja se sisältää pääasiassa perustaitojen harjoittelua ja pelaamista. Harrastajamäärä ja ryhmän sisäiset erot eivät tällä hetkellä mahdollista osallistumista pelitoimintaan, tai muiden vastaavien ryhmien yhteisiin pelitapahtumiin, mutta hiljalleen määrät ovat nousseet jo parinkymmenen tienoille, ja tavoitteena on jo kuluvan vuoden aikana järjestää ryhmälle pelitoimintaa muiden ryhmien kanssa.

Nauti Pelistä -tukipooli

KaaPon Nauti Pelistä -tukipooli perustettiin aikoinaan tukemaan lahjakkaiden pelaajien kehittymistä, valmentajien kouluttautumista ja etenkin vähävaraisten lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Viime mainittu on käytännössä koko tukipoolin olemassaolon ajan ollut pääosassa, ja kuuden toimintavuoden aikana tukipooli on tukenut vähävaraisten lasten ja nuorten harrastusta 18 000 eurolla.

Tukipoolin rahoitus tulee kokonaan perustoiminnan ulkopuolelta, ja se toimii yksityisten lahjoituksin, kampanjoiden, tapahtumien ja yhteistyökumppaneiden rahoituksen voimin.

Seurojen omat tapahtumat

Tällä osa-alueella tavoitteena on vahvistaa ja kehittää seuran omia tapahtumia, kuten turnauksia, seurapäiviä ja muita vastaavia tapahtumia. Tapahtumilla pyritään paitsi markkinoimaan omaa toimintaa ja osaamista, myös vahvistamaan seurojen yhteisöllisyyttä ja asemaa omassa yhteisössä. Tapahtumat toimivat myös seurojen ydintoimintaan kuuluvina varainhankintakeinoina, joita kehittämällä lasten ja nuorten harrastamisen hinnan nousua pystytään hillitsemään.

Toimihenkilöpankki ja Alumnitoiminta

Toimihenkilöpankin tavoitteena on seurojen toimihenkilöiden osaamisen kartoittaminen ja kirjaaminen niin, että toimihenkilöistä muodostuisi ”osaamispankki”. Pankkia hyödyntämällä voi kohdennetusti pyytää apua eri projekteihin henkilöiden osaamisen mukaan, ja näin tehostaa vapaaehtoisten rekrytointia ja sitoutumista työtehtävien ollessa tarkoin rajattuna ja kirjattuna per tehtävä. Näin toimittaessa uskomme sitoutumisen olevan helpompaa, ja näemme sillä olevan vapaaehtoisuutta lisäävää vaikutusta, jota pyrimme tulevaisuudessa lisäämään myös puhetavan muutoksella. Vapaaehtoisuus tulee nähdä mahdollisuutena saada ja lisätä omaa osaamistaan, josta voi hyötyä myös muilla elämänalueilla – ei pelkästään ”pakkopullana”, joka vain ottaa.

Alumnitoiminnalla puolestaan tarkoitamme uutta, vielä kehitteillä olevaa toimintaa. Seurojen kautta on vuosikymmenten saatossa kulkenut tuhansia ja tuhansia lapsia, nuoria ja aikuisia. Tavoitteena on aloittaa säännöllinen alumnitoiminta, jonka tavoitteena on huomioida ja kiittää entisiä seuratoimijoita ja pelaajia, ja kiinnittää heitä uudelleen seuran toimintaan tukijana, katsojana, jäsenenä tai toimijana.

Varsinaisen alumnitoiminnan lisäksi keskitytään myös tarjoamaan seurojen nykyisille pelaajille omaa ”urapolkua” pelaajauran rinnalle tai sen jälkeiseen aikaan (pelaaja-valmentaja, pelaaja-tuomari, pelaaja-seuratoimija ja niin edelleen). Tavoitteena on kiinnittää lapsia ja nuoria seuratoimintaan niin, että nämä löytävät itselleen myös toisen uran ja kokevat kuuluvansa yhteisöön, vaikka pelaaminen loppuu.

Senioritoiminta

Alumnitoiminnan jatkoksi ja lisäksi seurat toteuttavat senioritoimintaa, joka ei edellytä aikaisempia siteitä seuroihin. Toiminnalla pyritään aktivoimaan seniori-ikäisiä liikunta-, ottelu- ja/tai urheilutapahtuman seurantatapahtumilla kaksi kertaa vuodessa. Toimintaa suunniteltaessa ei vielä osattu edes arvata, mitä tuleman pitää, mutta senioritoiminnan ”lippulaivaksi” perustettu Kävelyfutis osoittautui yllättävän suosituksi toiminnaksi, joka vetää viikoittain mukaan kymmenkunta kävelevää seniorifutaria!

Myös perinteiseen tapaan pelattavaa kuningaslajia on senioreille tarjolla, ja käytännössä läpi vuoden KaaPon ”huru-ukot” käyvätkin juoksemassa pallon perässä – vaikka silminnäkijöiden mukaan vauhti ei juuri kävelyfutista kovempi olekaan =) Yhdessäolo ja hyvähenkinen liikunta ovat kaiken keskiössä.

Hankkeet

Yhteisötoiminta on, suunnitelmien mukaisesti kasvanut kasvamistaan, ja olennainen osa tällä kasvun tiellä ovat olleet Punainen Kortti Rasismille - ja Lupa auttaa -hankkeet, joissa KaaPo on ollut aktiivisesti mukana. Punaista korttia rasismille on näytetty jo pitkään, ja tulevalla kaudella tukea tälle tärkeälle työlle osoitetaan konkreettisesti jokaisen joukkueen kapteenin voimin – jokaisen käsivarresta kun löytyy PKR-kapteeninnauha. Edustusjoukkueet haluavat olla vieläkin vahvemmin mukana kantamalla logoa paidoissaan samalla ylpeydellä, jolla kantavat KaaPon perinteistä logoa!

Lupa auttaa -hankkeessa seurat ovat olleet mukana vasta lyhyen aikaa, mutta tästäkin hankkeesta on muodostumassa seuroille erittäin tärkeä toiminnan tukijalka. Hankkeessa uudistetaan lapsi- ja perhepalveluita, ja seurat tarjoavat syrjäytymisvaarassa oleville lapsille ja nuorille mahdollisuuden kuulua yhteisöön ja saada urheilun kautta liikunnallista ja henkistä hyvinvointia sekä elämyksiä.

Yhteisötoiminta tulee tulevaisuudessa olemaan osa suomalaista urheilukenttää yhä vahvemmin, ja siinä työssä KaaPo haluaa olla, ja onkin, etulinjassa. Olemme merkittävä ja merkityksellinen toimija omassa yhteisössämme, ja sen tulee myös toiminnassamme näkyä. Hieman jääkiekon liigaseura Porin Ässien toimitusjohtaja Eeva Perttulan kuulua lausahdusta mukaillen, ”me emme voi vaan pelata futista”.

Yhteisötoiminnasta siirrytään rakennusaineiden seuraavaan osaan varsin sujuvasti, sillä ilman sitä ei yhteisötoimintaakaan tässä muodossa ja laajuudessa olisi – seuraavassa osassa kerromme siis Seurayhteistyöstä.

Seuran uusimmat

Kaarinan Pojat ry

Erotuomarinkatu 4, 20780 Kaarina

toimisto@kaapo.fi


y-tunnus: 1006858-6