Poikkeusaika on myös mahdollisuus
Julkaistu: 03.05.2020 00.00

Poikkeusaika on myös mahdollisuus

Suomalaista, ja eurooppalaista, jalkapalloperhettä kohtasi keväällä ennen kokemattomat haasteet, kun koronaepidemia pysäytti joukkuetoiminnan 100-prosenttisesti. Kaarinan Poikien toiminnassa tämä tarkoitti noin tuhannen aktiivipelaajan sarjakauden odotuksen pysähtymistä seinään.

- Maaliskuun alussa alkoi ilmetä viitteitä, että edessä on massiivisia haasteita loppukevään ja kesän seuratoiminnan osalta. Epidemian räjähdysmäinen eteneminen tunnistettiin seuratoimijoiden parissa noin kaksi viikkoa ennen kuin Suomen Palloliiton alainen harjoitus- ja kilpatoiminta asetettiin nyt voimassa olevien rajoitusten alle, toteaa Kaarinan Poikien puheenjohtaja Olli Tuominen.

Kaarinan Poikien toiminnassa tämä aloitti prosessin, jolla pyrittiin vastaamaan edessä olevien haasteiden asettamiin toiminnan uudelleen järjestelyihin. Jo alusta asti oli selvää, että harjoittelussa tultaisiin keskittymään seuraavien kuukausien aikana henkilökohtaiseen yksilöharjoitteluun. Seura onkin alusta asti ottanut vahvan kannan ja ohjeistanut kaikkia pelaajia pidättäytymään pienryhmä- ja joukkueharjoittelusta sekä keskittymään perheen ja lähipiirin kesken tapahtuvaan yksilöharjoitteluun.

- Seurassa keskityttiin tarkasti viranomaisten antamiin ohjeistuksiin ja seuran ohjeistukset perustuivat niihin. Muutos pelaajien arjessa oli dramaattinen, jatkaa puheenjohtaja Tuominen.

Henkilökohtaiseen harjoitteluun siirtyminen tarkoitti vahvaa omatoimista roolia harjoittelun toteuttamisessa. Seuran rooliksi tässä tilanteessa jäi harjoitussisällön suunnittelu, aivan kuten normaalissakin arjessa. Seuran vastuuvalmennusorganisaatio käynnistikin, valmennuskoordinaattoreiden Jukka Talja ja Toni Ekroos johdolla, omatoimisten harjoitussisältöjen suunnittelun ja jalkauttamisen heti ensimmäisellä viikolla.

- Muutos arjessa ei koskenut ainoastaan harrastustoimintaa. Suuret muutokset koskivat myös koulua ja muuta vapaa-ajan liikkumista ja kokoontumista. Näin ollen seurassa haluttiin lähteä ajatuksesta, että omatoimiharjoitteluun siirtyminen tehdään helpoksi. Harjoitussisällöt on avattu suunnitelmissa selkeästi teksti ja videoalustuksin, avaa Kaarinan Poikien valmennuskoordinaattori Toni Ekroos.

Painopisteitä omatoimiharjoittelussa on muun muassa henkilökohtaisessa pallotaidossa, kehonhallinnassa ja liikkuvuudessa. Lisäksi ikäluokkakohtaisesti huomioidaan asiat, jotka herkkyyskausien mukaisesti olisivat mukana myös tavanomaisessa joukkueharjoittelussa. Näihin kuuluvat muun muassa koordinatiota ja motoriikkaa kehittävät harjoitteet. Poikkeusaikaa ei siis koeta niinkään seurassa valmennuksellisessa mielessä ongelmana, se on jopa mahdollisuus.

- Poikkeustila on pakottanut kyseenalaistamaan olemassa olevia toimintamalleja. Nyt kun valmennuksen lähikontakti ei ole mahdollista, niin seurassa on panostettu vahvasti erilaisten alustojen hyödyntämiseen valmennuksen tukena. Omatoimiharjoittelu on merkittävä osa huippupelaajaksi kasvamisessa, mutta nyt toimintatapoja joudutaan aidosti pohtimaan uudelleen. Suuri osa nyt kehitetyistä toiminnoista jää takuuvarmasti osaksi seuran toimintamalleja myös jatkossa, kun aikanaan palaamme normaaliin joukkueharjoittelun arkeen, toteaa Toni Ekroos.

Joukkuetoiminnassa oleellista osaa näyttelee yhteisöllisyys ja joukkuekaverit. Pakkoeristys joukkuetovereista tuntuukin monesta haastavalta. Seura pyrkii kaikin tavoin tuomaan pelaajia yhteen myös tänä poikkeusaikana.

- Ikäkausijoukkueet toteuttavat erilaisia tapaamisia virtuaaliympäristössä. Viikoittaiset joukkueiden Teams-kokoontumiset ja live-treenit pyrkivät paikkaamaan sitä vuorovaikutuksen puutetta, jota poikkeustila muuten aiheuttaa. Osallistuminen näihin on ollut erittäin aktiivista ja tästä on varmasti ollut apua, niin harjoittelumotivaation, kuin arjen jaksamisen näkökulmasta, muotoilee T10-T13 ikäluokkien vastuuvalmentaja Harri Laaksonen.

Keskusliikuntapuiston tekonurmella käy aktiivisesti omatoimiharjoittelijoita. Kentän kulma-alueen ovat valloittaneet myös neljä tyttöä, joilla on selkeä kuva omatoimiharjoittelusta. Samasta perheestä olevat Sara, Emma, Erika ja Kerttu pelaavat kaikki Kaarinan Poikien eri tyttöjoukkueissa.

- Eniten harmittaa, ettei ole pelejä, toteavat tytöt yhteen ääneen.

Omatoimiharjoittelussa on myös paljon hyvää. Harjoitusohjelmien sisältöön upotetut haastetehtävät ja omaa aktiivisuutta ja omatoimista opiskelua vaativat tehtäväannot aktivoivat myös pelaajien uteliaisuutta oppia uutta itsenäisesti.

- Mun enkka pomputtelussa on parantunut paljon. Ennen se oli jotain viisi ja nyt menee jo yli 50. Eikä se jää tähän, päättää Erika.

Seuran uusimmat