Aikuisten futiskoulun treeneissä on hauskaa ja tulee hiki
Julkaistu: 10.09.2020 00.00

Aikuisten futiskoulun treeneissä on hauskaa ja tulee hiki

Nappikset jalkaan ja kentälle. Nimenhuuto ja osallistujien tsekkaus. Paikalla on 21 innokasta futarinalkua. On sateinen torstai-ilta Keskurilla, ja Aikuisten futiskoulun harjoitukset ovat alkamassa. 10 viikon futiskoulusta on jo viisi viikkoa takana ja näiden viiden viikon aikana on ehditty oppia jalkapallosta yhtä sun toista

– Ihan perusasioista lähdettiin liikkeelle, eli treeneissä on harjoiteltu kuljettamista, syöttämistä ja laukomista. Vähitellen mukaan on otettu erilaisia teknisiä elementtejä, kuten haltuunottoa, ja otettu myös enemmän pelillisiä harjoitteita ohjelmaan, kertoo futiskoulun valmentajana toimiva entinen KaaPo-hyökkääjä Jussi Luotonen.

Kuten joka torstai, tänäänkin luvassa on tunnin verran jalkapallon perusasioiden opettelua sekä pienpelejä, fysiikkavalmennusta unohtamatta. Yhteistä alkulämmittelyä johtaa seuran fysioterapeutti Michael Oliphant ja mukana juoksevat myös Suvi Heikkilä ja Sami Saarela.

– Olen aina halunnut pelata jalkapalloa, mutta en ole koskaan pelannut. Oma poikani pelaa KaaPossa, ja kun viesti Aikuisten futiskoulusta tuli, ilmoittauduin innolla mukaan, kertoo Heikkilä.

– Vähän sama juttu. Olen pelannut nuoruudessani, mutta sen jälkeen on ollut pitkä tauko ja tämä vaikutti kiinnostavalta, joten lähdin mukaan, Saarela komppaa.

Alkulämmittelyn jälkeen porukka jaetaan kahtia. Toinen puolikas jää Jussin johdolla harjoittelemaan vastustajasta irtautumista ja vapaan tilan löytämistä erilaisten pelillisten harjoitteiden kautta, toinen puolikas lähtee Miken kanssa treenaamaan kehonhallintaa, kimmoisuutta ja räjähtävyyttä. Kaikki tärkeitä osa-alueita esimerkiksi vammojen ennaltaehkäisyn kannalta.

– Tähän mennessä on ollut hauskaa. On hyvä, että alkuun lähdettiin rauhallisesti liikkeelle ja harjoiteltiin ihan perusasioita ja pallon käsittelyä. Nyt on paljon helpompi pelata, kun osaa edes jotain, pohtii Heikkilä.

– Minusta on hienoa, että mukana on myös fysiikkavalmennusta. Miken treenejä on voinut tehdä myös kotona ja olen hyödyntänyt niitä myös omassa valmennuksessa PT6-joukkueen kanssa, kertoo Saarela.

Kysyttäessä, mikä treeneissä ja jalkapallossa yleisesti on hauskinta, tulee vastaus kuin yhdestä suusta: pelaaminen.

– Toki tekniikkaakin on ollut hauska treenata, mutta kyllä pelaaminen on aina se kruunu treenien lopuksi, Saarela miettii.

Aikuisten futiskoulu on KaaPossa pilottihanke mahdolliselle laajemmalle aikuisten harrastetoiminnalle ja samalla osa Palloliiton aikuisten harrastetoiminnan seurakehityshanketta. Ensivaiheessa toiminta kattaa nyt käynnissä olevan 10 kerran futiskoulun.

– Ensivaiheessa hankkeen tavoitteena oli aktivoida mukaan seuraan jo jollain tasolla kytköksissä olevia aikuisia, esimerkiksi toimihenkilöitä ja pelaajien vanhempia. Tässä on onnistuttu, kun mukaan on saatu yli 20 innokasta aikuista, kertoo seuran puheenjohtaja Olli Tuominen. – Pitkän tähtäimen tavoitteena on tarjota jokaiselle jalkapallosta kiinnostuneelle mahdollisuus harrastaa lajia sekä olla mukana seuran toiminnassa, eli hanke saa varmasti jatkoa jossain muodossa.

– Kasassa on todella mukava ja innokas porukka. Treeneistä lähdetään kotiin hymyssä suin ja hiki otsalla. Siitä tietää, että treeni on onnistunut, kun kaikilla on hauskaa, opitaan uusia asioita ja kuntokin nousee siinä sivussa. Kysyntää tämän tyyppiselle toiminnalle selkeästi on, ja hienoa, että KaaPo on tähän nyt tarttunut, päättää Luotonen.

Kaarinan Pojat ry

Erotuomarinkatu 4, 20780 Kaarina

toimisto@kaapo.fi


y-tunnus: 1006858-6