KaaPo T13 (2009) SPL I-tason lopputurnauksen mestariksi!
Julkaistu: 08.08.2022 12.00

KaaPo T13 (2009) SPL I-tason lopputurnauksen mestariksi!

Eerikkilän Urheiluopistolla pelattiin 5.-7.8.2022 Suomen Palloliiton T13 I-tason lopputurnaus. Turnaukseen olivat varmistaneet paikkansa Suomen tämän hetken 16 kovinta ikäluokan joukkuetta, kevään sarjamenestyksen pohjalta. Turnausta voidaankin syystä pitää epävirallisena Suomen mestaruus turnauksena, vaikka Palloliitto ei virallista statusta turnaukselle osoita.

Turnaus alkoi perjantaina alkusarjaotteluilla. Ennakkoon ajateltuna KaaPo oli arvottu erittäin kovaan alkulohkoon yhdessä EBK, SJK-j ja HJK kanssa. Pelin henki oli selvä, että lohkosta ainoastaan kaksi parasta pääsisi ylempään loppusarjaan taistelemaan paikasta mitalipeleissä.

Perjantaista hyvä startti turnaukselle

Ensimmäiseen otteluun vastaan asettui EBK. Esbo Bollklubb on vuosia kuulunut ikäluokan huippujoukkueisiin ja odotusarvo ottelua kohtaan oli korkealla. Sellaiseksi ottelu myös muodostui, mutta loppujen lopuksi KaaPo vei sarjapisteet avausottelusta maalein 4-0.

Suomen Palloliiton uudistuneen otteluseurantajärjestelmän kautta otteluista kerättiin taustadataa muun muassa laukaisukartan muodossa. Kehittynyt järjestelmä antaa valmennukselle hyvän informaation ottelun kulusta myös numeroiden valossa. Ensimmäisessä ottelussa maalia kohti suuntautuneet laukaukset olivat KaaPon hyväksi 13-1, joka kertoi joukkueen erinomaisesta moraalista puolustaa koko kentän alueella.

-Palloliiton tilastoinnin lisäksi KaaPolla oli käytössä turnauksessa uusi VEO 2 kamerajärjestelmä. Tämän avulla saimme LIVE striimattua ottelut kotona jännittäville kannustusjoukoille kätevästi. Lisäksi VEOn kehittynyt tekoäly antaa valmennukselle lisää taustadataa. Nuoruusvaiheessa datan merkitys korostuu lähinnä siinä, että sillä pystyy vahvistamaan tai kumoamaan pelistä tehtävää visuaalista arviota. Näin ollen mutu-arviolle saadaan enemmän faktapohjaa, kiteyttää KaaPon vastuuvalmentaja Harri Laaksonen.

Toiseen peliin vastaan asettui SJK-j Seinäjoelta. Joukkue oli KaaPolle uusi tuttavuus, mutta ennakolta oli tiedossa joukkueen vahva puolustusmentaliteetti. Tämän sai kokea myös KaaPo, joka törmäsi toistuvasti vastustajan tiiviiseen puolustuslinjaan. Laukaisukartan lukemat 16-2 johti kuitenkin siihen, että lopulta voitto kirjattiin KaaPolle lukemin 5-0.

Samaan aikaan viereisellä kentällä pelattu HJK-EBK ottelu sinetöi sen, että ylempiin jatko-otteluihin lohkosta etenisivät KaaPo ja HJK. Lauantaiaamun keskinäiseen otteluun jäi panokseksi lohkovoittajan paikka, joka ratkaistaisiin puhtaalla pelillä turnauksen aloittaneiden joukkueiden kesken.

Lauantaina esimakua tulevasta

Ennakko-odotuksissa se kaikkein odotetuin alkusarjaottelu oli edessä lauantaiaamuna, kun vastakkain iskivät HJK ja KaaPo. Joukkueilla on pitkä yhteinen historia muun muassa yhteisistä kansainvälisistä peliympäristöistä ja ovathan joukkueet pelanneet jo huhtikuussa HJK kutsuturnauksen finaalissa.

-HJK vastustajana herättää KaaPolaisissa paljon positiivisia tunteita. Valmennus on erittäin osaavaa ja ajatusmaailma jalkapallosta on hyvin samanlainen kuin meillä KaaPossa. Tavoitteemme ovat aidosti urheilullisia ja siihen KaaPon tapauksessa kuuluu kilvoittelu parhaiden kanssa. Tavoitteena ei ole päästä helpolla, vaan todellakin haastaa itseämme kaikilla osa-alueilla, toteaa Laaksonen.

Alkusarjan päätösottelu oli erinomaista jalkapalloa. Molempien joukkueiden pelirohkeus, ja molempiin suuntiin aktiivinen pelitapa, tuotti paljon tilanteita molemmissa päissä. Ottelussa nähtiin viisi upeaa maalia ja loppuvihellyksen koittaessa lukemat olivat HJK:lle 3-2. Näin ollen HJK siirtyi jatkopeleihin lohkosijalta 1. ja KaaPo vanavedessä.

Ensimmäinen sijoitusottelu ja pelin henki oli selvä. Puolivälieräotteluun vastaan asettui FC Espoo ja jälleen kerran mittarina joukkue aivan kansalliselta huipulta. Ensimmäinen jakso ottelusta olikin erinomaisen tarkkaa pelaamista. FC Espoo sai pallon kertaalleen KaaPo maaliin, mutta maali hylättiin paitsion seurauksena. Toisella puoliajalla ottelu kääntyi enemmän KaaPolle ja lopputuloksena 3-0 voitto ja pääsylippu sunnuntaiaamun välieriin.

Sunnuntaina mestaruuden jahtaamista todenteolla

Sunnuntaiaamu käynnistyi heti välieräpelillä HooGee/GrIFK YJ vastaan. Viivi Helteen aikainen maali, ja heti seuraavasta hyökkäyksestä tullut tasoitus, veivät ottelun puoliajalle tasatilanteessa 1-1. Toisella puoliajalla KaaPo oli piirun verran energisempi ja voitto kirjattiin KaaPolle 3-1.

-Tällaisessa turnauksessa suurin haaste valmentajan silmin ei tule pelien keston aiheuttamasta kuormasta. Vireyden nosto jokaiseen otteluun ja valmius saavuttaa oma taso ovat erittäin oleellisia asioita. On luonnollista, että pitkän viikonlopun aikana tämä vaihtelee. Yksi huonosti valmistauduttu peli ja turnaus voi olla sen myötä ohi. Katson kuitenkin, että tässä onnistuttiin täällä varsin hyvin, taustoittaa Harri Laaksonen.

Viereisellä kentällä samanaikaisesti pelattu toinen välierä HJK-TuPS/KP-75 YJ päättyi HJK voittoon, joten finaalissa kohtaisivat samasta alkulohkosta jatkoon menneet KaaPo ja HJK.

-Kun joukkue kokoontui ennen peliä pukukoppiin, oli tunnelma käsin kosketeltava. Tytöt kävivät keskenään läpi asioita, joita tuleva finaaliottelu HJK kanssa toisi eteen. Tunnelma oli rauhallinen ja luottavainen. Keskittyminen oli aivan huipussaan, kuten sen tietysti pitääkin olla, kiteyttää Laaksonen.

Ottelun luonne oli pitkälti alkusarjaottelun mukainen. Paljon erinomaisia yksilösuorituksia, taitavia pelaajia sekä erinomaista joukkuepelaamista. Molemmissa päissä kenttää erittäin kovalla asenteella töitä paiskivia pelaajia. Ottelun 7. minuutilla KaaPo sai erinomaisen pelin avaamisen jälkeen pelattua Meri-Tuuli Ruususen läpiajoon ja pallo löysi upean hyökkäyksen päätteeksi HJK maalin vasempaan alakulmaan. Tästä johdosta KaaPo ei enää suostunut luopumaan ja kun tuomari viimeisen kerran puhalsi pilliin, oli juhlat valmiina. KaaPo oli varmistanut mestaruuden 1-0 voitolla rakkaasta kilpakumppanista HJK:sta.

-Tämä mestaruus, sekä HJK turnauksen voitto keväällä, kertovat siitä mielettömästä asenteesta, joka tässä ikäluokassa KaaPossa on. Joukkue on käsitteenä laajempi kuin vain jossakin tapahtumassa oleva peliryhmä ja se näkyy viikoittain harjoituskentällä. Täällä valmennusryhmän muodostaneet Tero Forsell ja Toni Aaltonen ovat olleet ikäluokan matkassa sen alkutaipaleelta asti ja heidän panos kokonaisuudessa on valtava. Lisäksi on iso joukko valmentajia, jotka viikoittain antavat panoksensa näiden tyttöjen eteen, yli ikäryhmärajojen. Hyvin tehdyt arjen perusasiat ja suunnitelmallisuus tuovat sitten näitä kirsikoita kakkuun ajan saatossa, jos on tullakseen, päättää vastuuvalmentaja Harri Laaksonen.

Lopputulokset

 1. KaaPo
 2. HJK
 3. TuPS/KP.75 YJ
 4. HooGee/GrIFK YJ
 5. FC Espoo
 6. JyPK
 7. FC Nokia
 8. SalPa
 9. EBK
 10. Ilves
 11. VJS
 12. VFA/VIFK YJ
 13. SJK-j
 14. Malax IF
 15. NJS

KuPS joutui luopumaan turnauksesta kesken

Turnauksen peliryhmä

2 Saimi Seppälä
3 Aava Aaltonen
8 Erika Laaksonen
9 Liina Laaksonen
11 Elvi Lehtonen
14 Anni Uotila
15 Jessica Forsell
19 Meri-Tuuli Ruusunen
21 Emilia Vuori
33 Venla Sipilä
40 Viivi Helle

Valmennusryhmä

Valmentaja Tero Forsell
Valmentaja Toni Aaltonen
Huoltaja Katja Seppälä
Vastuuvalmentaja Harri Laaksonen

Kaarinan Pojat ry

Erotuomarinkatu 4, 20780 Kaarina

toimisto@kaapo.fi


y-tunnus: 1006858-6