Kuulumisia HJK kutsuturnauksesta
T12 (2009)Julkaistu: 05.10.2020 00.00

Kuulumisia HJK kutsuturnauksesta

Tämän vuoden yksi odotetuimmista turnaustapahtumista pelattiin Helsingissä 11.-13.9.2020. Alun perin huhtikuulle sijoitettu Play Like A Girl-turnaus (PLG) siirtyi syyskaudelle maailmaa ravistelevan koronaepidemian takia. HJK järjestämä kutsuturnaus kokoaa vuosittain suomalaiset tyttöjen huippujoukkueet kauden ehdottomaan kärkiturnaukseen. Ympäristö ja olosuhteet ovat otolliset huippu tapahtumalle. Pelataanhan turnaus aivan Helsingin ytimessä, Töölön jalkapallokeskuksessa, uusitun Olympiastadionin ja Bolt Arenan ympäristössä.

Kaarinan Pojissa turnaukseen oli saatu kutsu kolmessa ikäluokassa. Turnauksessa KaaPon keltaisia värejä edustivat T10 (2010), T11 (2009) ja T13 (2007) ikäluokat. Odotusarvo turnausta kohtaan on vuosittain korkea, päästäänhän tässä ympäristössä mittaamaan osaamista aivan kansalliseen huippuun kuuluvien joukkueiden kanssa.

- PLG tyyppinen kärkiturnaus on ehdottomasti ympäristö, jossa KaaPon seuraprofiililla varustettu seura haluaa olla mukana. Alueelliset kesäsarjatoiminnot eivät aina kaikilta osin vastaa siihen tarpeeseen, jota pelitoiminnalta kauden aikana seurana odotamme. Näin ollen muutamat kauden aikana toteutettavat kärkiturnaukset ovat pelaajakehitysnäkökulmasta erittäin merkityksellisiä, toteaa KaaPon T10-T13 ikäluokkien vastuuvalmentaja Harri Laaksonen.

T10 (2010) mukaan ensimmäiseen PLG turnaukseen isoin odotuksin

KaaPon nuorin 8v8 tyttöikäluokka osallistui PLG turnaukseen ensimmäistä kertaa. Ennakko-odotukset olivat korkealla. Onhan tämä ikäluokka seurannut edeltävien ikäluokkien hyvällä tiellä, mitä tulee alueelliseen asemaan läntisen alueen suunnannäyttäjänä.

- KaaPon T10 (2010) ikäluokka on erittäin tukevalla pohjalla. Perusasioista, kuten pelaajamäärästä ja toiminnan ammattimaisuudesta, on pidetty hyvää huolta heti joukkueen perustamisesta asti. Laaja pelaajamassa mahdollistaa eriytetyn toiminnan kaikille pelaajille ja mahdollisuuden harrastaa oman tavoitetason mukaisesti, kiteyttää Laaksonen.

PLG turnauksen alkulohkossa vastaan asettuivat Esbo Bolklubb (EBK), HJK sininen, Espoon Palloseura (EPS), Tampereen Ilves sekä Rauman Pallo-Iirot. Kahden tappion, tasapelin ja kahden voiton turvin joukkue raivasi tiensä sijoitusotteluun sijasta 5.-6., johon vastaan asettui HJK. Rangaistuspotkukilpailun jälkeen voitto takasi turnauksen 5. sijan, joka on suorastaan fantastinen tämän tasoisessa turnauksessa. T10 ikäluokka on siis ottanut paikkansa ikäluokan kansallisessa eliitissä kertaheitolla.

T11 (2009) kirkastamaan vuoden takaista hopeamitalia

KaaPon T11 (2009) ikäluokka on kuulunut jo useamman vuoden ikäluokan kärkijoukkueisiin Suomessa. Poikkeuksellinen vuosi on aiheuttanut muutoksia myös tämän ikäluokan kausisuunnitelmaan. Kevään harjoittelua jatkettiin normaalisti läpi poikkeusajan, pienillä sopeutuksilla. Kesän osalta on päästy myös kilpailemaan kesäsarjan ja muutamien turnausten osalta.

- Kausi on ollut poikkeuksellinen, mutta alkuperäisistä suunnitelmista ja tavoitteista on pystytty pitämään hyvin kiinni. Vahvasti omatoimiharjoitteluun painottunut kevätjakso on tietysti näkynyt joukkueessa, mutta yleisesti ottaen tytöt ovat harjoitelleet motivoituneesti ja hyvällä asenteella, toteaa vastuuvalmentaja Laaksonen.

Tämän vuoden PLG 2020 turnaukseen olikin asetettu ainoastaan yksi tavoite. Lähettiin kirkastamaan viime vuoden hopeamitaleita kultaisiksi. Alkusarjassa joukkueelle tuli alle hyviä pelejä, kun vastassa olivat FC Nokia, FC Kirkkonummi, HJK City, EBK sekä HooGee. Ensimmäisen FC Nokia pelin tasapelin jälkeen joukkue hoisi alkulohkon voitokkaasti ja paikka finaaliin oli ansaittu.

Finaalissa vastaan asettui edellisvuoden tapaan EBK. Värikkäiden vaiheiden jälkeen finaalista käteen jäivät jälleen hopeiset mitalit, kun EBK onnistui toisella jaksolla tekemään ottelun ainoan maalin ja kirjasi voiton 1-0 espoolaisille.

T13 (2007) mittaamaan omaa osaamistaan kovassa seurassa

KaaPon 2007 syntyneiden tyttöjen ikäluokka lähti turnaukseen mittamaan omaa osaamistasoaan suhteessa ikäluokan muihin huippujoukkueisiin Suomessa. Vuosi sitten tehty rytminvaihdos harjoittelussa on näkynyt positiivisesti kauden 2020 sarjapeleissä ja näin ollen turnauksellekin asetettiin korkeat odotukset.

- Harjoituskentällä on toden totta vuodatettu hikeä viimeisen talven ja kuluneen kesän aikana. Pelaajien sisäinen motivaatio näkyy myös päivittäisessä vaatimustasossa, jota pelaajat itseltään vaativat. Näin valmentajan silmin on ilo nähdä, kun motivoituneet jalkapalloilijat imevät itseensä kaiken sen, mitä heille tarjotaan, kiteyttää vastuuvalmentaja Harri Laaksonen.

Turnauksen alkusarjassa vastaan asettuivat ONS, NJS ja FC Espoo. Kaikki kolme joukkuetta tiedettiin ennakolta todella laadukkaiksi joukkueiksi ja tavoite lohkon kahden parhaan joukossa olemisesta oli kova tavoite. Tiukka, ja ristiin pelattu, alkulohko jätti KaaPon tällä kertaa alkulohkossa kolmannelle sijalle ja matka jatkui kaavion otteluihin 9.-16. sijoista.

- Erityisesti ONS ja FC Espoo pelit olivat niitä, joita turnauksesta tultiin hakemaan. Kovatempoista kamppailua, jossa pienet marginaalit kääntävät pelit suuntaan ja toiseen. Tällä kertaa näin. Oli kuitenkin mahtava nähdä, että pelillisesti olemme täysin Suomen huippujoukkueiden vanavedessä, summaa Laaksonen.

Jatko-otteluissa vastaan asettuivat FC Nokia, NJS ja HJK City ja loppusijoitukseksi varmistui 13. sija.

- Tämän tyyppiset turnaukset ovat arvokasta oppia, kun mietitään pelaajakehitystä. On rohkaisevaa nähdä, että pystyimme haastamaan yksilöinä ja joukkueena täysin, muun muassa finaalissa FC Ilvekselle hävinneen, FC Espoon joukkueen. Erittäin positiivinen jälkimaku kaiken kaikkiaan. Kaikkien kolmen ikäluokan osalta, päättää Laaksonen.