Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet - osa 6
Julkaistu: 02.04.2018 00.00

Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet - osa 6

Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet

Tammikuussa 2018 Kaarinan Pojat valittiin Urheilugaalassa Suomen Vuoden Urheiluseuraksi 2017. Tämän vuoden palkinnon teemana oli Seuratoiminnan tulevaisuus, ja tekemällämme työllä olemme pystyneet kiitettävällä tavalla vastaamaan tulevaisuuden muutoksiin ja haasteisiin. Valinnan jälkeen olemmekin saaneet kyselyitä toiminnastamme, sen laadusta ja eri tasoista, sekä niistä perusteluista, jotka olivat valinnan takana. Näemmekin valinnan myötä mahdollisuuden esitellä toimintaamme purkamalla sitä pieniin palasiin, jotka isona kokonaisuutena johtivat valintaan Vuoden Urheiluseuraksi. Tämän myötä syntyi 10-osainen juttusarja, Vuoden Urheiluseuran rakennusaineet, joilla avataan toimintaamme ja tietämme Urheilugaalan lavalle. Valinnan tehneen Suuren raadin ajatuksia ja perusteluita emme toki tiedä, vaan tämä on meidän näkemyksemme siitä, miksi juuri me olemme Vuoden Urheiluseura.

Juttusarjan osat julkaistaan kevään aikana pääsääntöisesti viikon välein, mutta joinain viikkoina saatamme ilahduttaa lukijoitamme ja seuraajiamme kahdellakin osalla. Toivomme kirjoitusten herättävän keskustelua ja ajatuksia ja totta kai toivomme niiden myös osaltaan tekevän toimintaamme vieläkin tunnetummaksi! Palautteita ja kysymyksiä voi lähettää joko sähköpostitse osoitteeseen toimisto@kaapo.fi, tai kotisivujemme www.kaapo.fi palautelomakkeen kautta.

Osa 6 - Seurayhteistyö

Yksi suurimmista tekijöistä KaaPon menestyksen ja samalla myös Vuoden Urheiluseura -palkinnon takana on eittämättä etenkin viime vuosina voimakkaasti kehittynyt seurayhteistyö, jonka näkyvimpänä muotona on merkittäväksi noussut yhteistyö Kaarinan Nappuloiden kanssa. Aiempina vuosina toisistaan erilleen ajautuneet seurat ovat kohta kahden vuoden ajan tehneet tiivistä yhteistyötä, jonka tulokset ovat olleet jo lyhyessä ajassa erittäin lupaavia, ja joka tulee tulevaisuudessa yhä tiivistymään.

- Toimiva yhteistyö KaaPon ja KaaNan välillä on kummallekin osapuolelle, ja koko kaarinalaiselle jalkapallolle äärimmäisen tärkeä asia, jopa elinehto. Aiemmin seurojen välien ollessa nykyistä viileämmät osapuolet toteuttivat osin päällekkäistä toimintaa, joka söi turhaan molempien resursseja ja vei parasta terää kummankin ydinosaamisalueelta. Oli jokseenkin jakomielinen tilanne, kun kaksi seuraa teki Kaarinan kokoisessa kaupungissa käytännössä samoja asioita ilman yhteistyötä, mutta sitkeät ja pitkään jatkuneet neuvottelut ja tunnustelut toivat seurat lopulta yhteen. Menneisiin ei enää ole syytä palata, ja seurat ovatkin ottaneet päämääräkseen yhteistyön syventämisen entisestään, jotta hallinnon päällekkäisiä toimintoja ja käytännön asioita saadaan jatkossa toteutettua entistä tehokkaammin. Yhteiset resurssit ja päällekkäisyyksien karsiminen puolestaan vapauttavat lisää resursseja kentälle, pelaajakehitykseen, ja uskommekin tämän olevan avain vieläkin parempaan tulevaisuuteen. Jo nyt yhteistyö on kantanut hedelmää, ja uskomme KaaPossa vakaasti, että ilman toimivaa yhteistyötä ja KaaNan tukea Uno ei olisi matkannut Kaarinaan, kertaa KaaPon toiminnanjohtaja Kim Ekroos.

Paikallinen seurayhteistyö on siis vahvaa, mutta kehitettävääkin sillä(kin) saralla toki on. Kuluvan vuosikymmenen alussa perustettu kaarinalaisten seurojen yhteenliittymä, FC Kaarina, ei lopulta hyvästä alusta huolimatta toiminut suunnitellulla tavalla, ja tällä hetkellä lähinnä olosuhdevaikuttamisen elimenä toimiva seura pitääkin sisällään KaaPon ja KaaNan lisäksi vain Piikkiön Palloseuran, jonka kanssa toki yhteistyötä pienimuotoisesti tehdäänkin. Neljäs ”suuri”, eli Littoisten Työväen Urheilijat sen sijaan ei tällä hetkellä yhteistyön piiriin kuulu, vaikka seurojen välit sinänsä hyvällä tolalla ovatkin.

- Huolimatta hyvästä yhteistyöstä KaaNan kanssa näemme, että paikallisella tasolla yhteistyötä niin PiPSin kuin LTU:nkin kanssa tulee jatkossa kehittää. Kuten aiemmin sanoin, KaaNa-yhteistyö on ollut paikallisella tasolla jalkapallon kehityksen kannalta elinehto, ja suurimpina seuroina meidän tuli saada se kuntoon. Tulokset ovat olleet hyviä, yhteistyö sujuvaa ja tulevaisuuden tavoitteet yhteneväiset, mutta yhteistyötä ei ole rakennettu yhdessä yössä – työ on vaatinut, ja vaatii edelleen niin ajallisia, toiminnallisia kuin taloudellisiakin resursseja, joten meidän on ymmärrettävästi ollut pakko suunnata keskittymisemme siihen. Kuluvan vuoden aikana pääsemme tässä työssä, jos emme nyt ihan maaliin saakka, niin ainakin hyvin pitkälle, ja sen jälkeen uskomme, että pystymme ottamaan askelia muun paikallisyhteistyön rakentamisessa. Sekin vie taas aikaa, sillä seurojen pitää ensin puolin ja toisin löytää ne tavat, joilla yhteistyötä tulisi tehdä, ja määritellä tavoitteet, joihin yhteistyöllä pyritään. Selvitystyö on tärkeää, sillä tavoitteiden tulee olla yhteneväiset ja kirkkaat, ja toimintatapojen selkeät, jotta yhteistyö on molempia osapuolia hyödyttävää. Pelkästään näön vuoksi työtä ei tule tehdä, vaan mikäli yhteistä säveltä ei löydy, ovat hyvät ja asialliset välit lopulta tärkeämpää, kuin hyödytön yhteistyö. Toki pitää muistaa, että teemme jo nyt PiPSin kanssa yhteistyötä muun muassa yhteisen Fortum Tutorin sekä KaaPon P20- ja PiPSin edustusjoukkueita koskevan yhteistyöseurasopimuksen kautta, joten hyvä pohja yhteistyön syventämiselle on jo olemassa.

Pelkästään Kaarinan rajojen sisäpuolelle KaaPon seurayhteistyö ei toki rajoitu, vaan yhteistyötä tehdään useammankin lähialueen seuran kanssa. KaaPossa nähdäänkin yhteistyö tärkeänä työkaluna koko suomalaisen jalkapallon kehittämisessä, ja tätä reseptiä keltapaidat ovat pyrkineet monipuolisesti toteuttamaan.

- Olemme olleet jo pitkään mukana Turun Palloseuran SWU-seurayhteisössä, joka ei tosin ole viime vuosina tarjonnut toimintaamme lisäarvoa niin paljon kuin olisimme toivoneet, mutta jossa on kuitenkin paljon potentiaalia olla meillekin hyödyllinen yhteisö. Tällä hetkellä merkittävintä yhteistyötä raitapaitojen kanssa tehdäänkin vanhimpien tyttöjuniorien puolella T18-joukkueissa, joista on muodostettu kaksi yhteisjoukkuetta, toinen T18 SM-karsintaan ja toinen keväällä alkavaan T18 Kakkoseen. Yhteistyöllä olemme pystyneet tarjoamaan kaikille pelaajillemme laadukkaan ja heitä parhaalla mahdollisella tavalla palvelevan tason, jota emme yksinämme olisi pystyneet tarjoamaan. Poikapuolella yhteistyötä tehdään P13- ja P14-ikäluokissa, joissa YJ-kumppaninamme on Turun Nappulaliiga. Uusimpana YJ-kumppanina mukana on T12/13-ikäluokassa Liedon Pallo, joten laajalla rintamalla yhteistyötä pyritään tekemään, jotta seura pystyisi mahdollistamaan jokaiselle pelaajalleen sopivantasoisia pelejä ja harjoituksia optimaalisen kehittymisen tueksi. Haluammekin pitää alueen seuroihin yllä hyviä välejä, jotta yhteistyö sen eri tasoilla olisi aina tarpeen vaatiessa mahdollista.

Paikallisen yhteistyön lisäksi KaaPo on avannut ovia myös muualle Suomeen hakeakseen hyviä toimintatapoja, -malleja ja työkaluja muista seuroista, jotka ovatkin kiitettävällä tavalla avanneet omaa toimintaansa ja auttaneet samalla KaaPoa kehittymään.

- On ollut hienoa nähdä, miten auliisti seurat ovat ottaneet meidät vastaan ja miten avoimesti he ovat toiminnastaan kertoneet. Se kielii siitä, että seuroissa ymmärretään tiedon ja hyvien käytäntöjen jakamisen merkitys, sillä päämäärä meillä kaikilla on kuitenkin sama – lajin ja pelaajien kehittäminen. Esimerkiksi syksyllä olimme vierailemassa Raumalla Pallo-Iirojen luona, ja nyt keväällä menemme VJS:n vieraaksi, ja tiedämme jo nyt, että molemmista seuroista saamme omaan toimintaamme lisäarvoa ja uusia toimintamalleja. Kokonaisten seurojen lisäksi olemme hyödyntäneet myös eri seuroista löytyvien yksittäisten ammattilaisten ja asiantuntijoiden ammattitaitoa kehittääksemme omaa toimintaamme.

Seurayhteistyön lonkerot ovat siis levinneet Kaarinasta laajalle, eikä muukaan Eurooppa ole jäänyt paitsioon. Merkittävimpänä kansainvälisenä kumppanina toimii englantilainen Fleetwood Town, mutta myös muita kontakteja Suomen rajojen ulkopuolelta löytyy.

- Fleetwood Town on meille tällä hetkellä toki se tärkein kv-tason seurakumppani, ja kuten kotimaisilta kumppaneiltamme, myös heiltä olemme pystyneet tuomaan lisää omaan toimintaamme. Ekkono-toiminnan ja Soccer Services-yhteistyön myötä syntyivät kontaktit myös barcelonalaiseen Can Vidalet­-seuraan, jonka kanssa järjestimme muutama vuosi sitten yhteisen Erasmus-leirin, ja jonka kanssa tätä toimintaa oli tarkoitus jatkaa, mutta tässä emme oli valitettavasti onnistuneet toivotulla tavalla. Tässä ehkä näkyy sanan yhteistyö merkitys, eli tavoitteiden tulee olla yhteneväiset ja kirkkaat, ja kummankin osapuolen tulee olla yhteistyössä aktiivinen, on kumppani sitten koti- tai ulkomainen. Hyviä kontakteja meiltä löytyy toki muualtakin, kuten Virosta ja Ruotsista, mutta virallista yhteistyötä näiden tahojen kanssa ei tällä hetkellä tehdä. Näistäkin kontakteista on kuitenkin ollut seuralle ja sen joukkueille hyötyä ja ne ovat edesauttaneet seuran kehittymistä nykyiselle tasolleen.

Yksin ei KaaPo siis ole menestystään rakentanut, eikä rakenna vastaisuudessakaan. Kaarinan ylpeys näkee seurayhteistyön voimavarana, jota ei voi olla hyödyntämättä.

- Kuten aiemmin jo sanoin, me seurat teemme työtä yhteisen tavoitteen eteen, ja olenkin todella iloinen ja tyytyväinen, että useimmat seurat myös näkevät asian näin. Kentällä taistelemme pisteistä, mutta kentän ulkopuolella meidän tulee pystyä yhteistyöhön ja lajin kehittämiseen ilman kateutta. Myös me KaaPossa olemme aina valmiita jakamaan omia käytäntöjämme ja toimintatapojamme, ja siitähän syystä tätäkin juttusarjaa tehdään. Pitää kuitenkin muistaa, että yhteistyö on kaksisuuntainen tie, jossa kummankin osapuolen tulee siitä hyötyä. Sen eteen tulee aina tehdä töitä ja sen kehittämiseen ohjata resursseja – itsestään ei synny mitään. Olemme tällä hetkellä hyvässä tilanteessa, mutta meidän tulee tätäkin osa-aluetta edelleen kehittää – ja niin tulemme tekemäänkin, Ekroos päättää.

Yhteistyö on siis voimaa, joten saman teeman tiimoilta on hyvä jatkaa myös juttusarjamme seuraavassa osassa. Ensi viikolla käsittelemme seuran muita kumppanuuksia otsikolla Luotettava kumppani!

Seuran uusimmat

Kaarinan Pojat ry

Erotuomarinkatu 4, 20780 Kaarina

toimisto@kaapo.fi


y-tunnus: 1006858-6