Kokkola Cup 2021 - Yhteisöllisyyttä ja joukkueen kiinteyttä KaaPolaiseen tapaan
Julkaistu: 27.07.2021 10.00

Kokkola Cup 2021 - Yhteisöllisyyttä ja joukkueen kiinteyttä KaaPolaiseen tapaan

Kello on 12:00. On heinäkuun 21. päivä ja päivä on alkanut aurinkoisena. Tänään on KaaPon pelaajille erityinen päivä. Pitkän kevään ja odotuksen jälkeen on aika lähteä turnausmatkalle Kokkolaan. Vesman Liikenteen viisi täysikokoista linja-autoa odottaa KaaPo-talon edessä turnausmatkaajia, joita lähtee mukaan turnausmatkalle yli 200. Lisäksi lukuisa määrä joukkueiden valmentajia muita taustahenkilöitä. Vanhemmat ovat varailleet omia majoituksia ja täyteen pakatut henkilöautorivistöt kertovat siitä, että matkaan ollaan lähdössä koko perheen voimin kannustamaan omia futisjunnuja. Kokkola Cup 2021 on alkamassa.

- KaaPon ikäkausijoukkueiden toimintasisältö voidaan jakaa kahden pääotsikon alle. Toinen kokonaisuus koostuu pelaajakehityksen sisällöstä. Laadukas arki joukkueharjoittelussa ja eriytetyssä pelitoiminnassa antaa selkänojan jalkapalloilijana kehittymiselle kohti omaa huippua. Toinen tärkeä kuvakulma on seuratason yhteisöllisyys ja joukkueen kiinteys. Asiat eivät ole toisiaan poissulkevia, päinvastoin, taustoittaa KaaPon toiminnanjohtaja Harri Laaksonen.

Kokkola Cup löytyy joukkueiden kausisuunnitelmasta niin sanotun seurajohtoisen toimintasisällön kautta. Seura on määritellyt joukkueiden kausisuunnitelmaan turnauksen, johon kaikki KaaPon P/T10-P/T15 ikäkausijoukkueet osallistuvat laajalla rintamalla. Turnausmatka alkaa ja päättyy KaaPo-talolta ja siihen matkaan liittyy paljon kaikenlaista.

- Kokkola Cup turnausmatka kestää kaikkiaan noin 100h. Siitä yksittäisen peliryhmän pelien osuus on 2,5-3h. Tuo suhde kertoo kaiken siitä kokonaisuudesta, jota turnausmatkaan liittyy. Majoittuminen koulumajoitukseen tuo ihan oman säväyksen tällaiseen turnausmatkaan. Makuualustojen pumppaamista, kadonneiden tavaroiden etsimistä ja sellainen hyvän mielen kaaos koko matkan ajan. Jokainen pääsi toteuttamaan itseään ja oli taas hauska nähdä miten erilaisia yksilöitä näin suureen ryhmään ihmisiä mahtuu, jatkaa Laaksonen.

Kulunut 1,5 vuoden jakso on ollut haasteellinen joukkueiden kiinteyden, koheesion, näkökulmasta. Erilaiset kokoontumisrajoitukset ja seuran varotoimet eivät ole mahdollistaneet sitä kaikkea, jota joukkuetoiminnan ympärillä olisi tarpeen olla. Kokonaisuudessa on jouduttu taiteilemaan vastuullisuuden ja toimintasisällön keinulaudalla.

-Kokkola Cup turnausmatka osoitti, että KaaPolaisten seurayhteisö on vahva. Kokkolaan saapumisen jälkeen sovittiin yhdessä ne pelisäännöt, joita jokainen voi kunnioittaa. Vastuu ja oikeudet kulkevat myös lapsilla ja nuorilla käsikädessä. Oma majoituskoulu antoi KaaPolaisille mahtavan mahdollisuuden laajentaa kaveripiiriä yli ikäryhmä- ja sukupuolirajojen. On ollut mahtavaa seurata turnausmatkan jälkeen keskurilla uusia kaveriporukoita, jotka juontavat juurensa juuri Kokkolaan, toteaa Harri Laaksonen.

Vaikka yhdessäolo ja yhteisöllisyys näyttelevät tämän taustatarinan sisällössä suurta roolia, meidän ei pidä unohtaa kilpailemista. Kokkola Cup on yksi Suomen suurimmista jalkapalloturnauksista, jossa on perinteisesti mukana yli 300 joukkuetta. KaaPon joukkueista muodostettuja peliryhmiä oli tänä vuonna mukana turnauksessa kaikkiaan 17

- Tämän tyyppinen turnaus on hieno mahdollisuus, kun mietitään joukkuetoimintaa pitkässä juoksussa. Mikäli kokonaistoiminnan suunnitelmallisuus rajoittuu vain nykyhetken arviointiin ja seuraavaan pelin voittamiseen, unohtuu usein se olennaisin. Kaiken junioripolun aikana tapahtuvan toiminnan pitäisi tähdätä aikuisvaiheeseen. Jos fokus keskittyy varhaisessa vaiheessa ainoastaan pieneen pelaajajoukkoon, niin pelimuotojen kasvaessa ensin 8v8 ja myöhemmin 11v11, syntyy tilanne, joka ei tue kenenkään pelaajan oman huipun tavoittelemista. Tästä syystä on tärkeää, että kauden aikana on myös pelitoimintaa, joissa tietoisesti voidaan rikkoa sarjatoiminnan ja eriytetyn pelitoiminnan peliryhmärakenteita, kiteyttää Toiminnanjohtaja Laaksonen.

Kokkola Cup turnauksessa saatiin myös tuloksellista menestystä. Turnaussarjojen voitot kirjattiin tyttöjen T10 (2011), T11 (2010), T12 (2009) sekä poikien P11 (2010) sarjoissa. Lisäksi Kaarinaan matkasi useita muita palkintosijoituksia.

KaaPon tyttöjoukkueet palkittiin turnauksessa upeasti turnauksen Gentleman’s Prize palkinnolla. Palkinto jaetaan vuosittain joukkueelle tai seuralle, joka esiintyy turnauksen aikana esimerkillisesti niin kentällä, kuin sen ulkopuolella.

- Päällimmäisenä turnauksesta jäi mieleen ne kaikki tunteet, joita turnausmatka tuottaa. Alkujännitys oli käsin kosketeltavaa. Moni ehti kokea viiden päivän aikana myös koti-ikävää ja sitä sitten podettiin yhdessä kavereiden kanssa. Jaettiin siskonpetejä joukkuekavereiden kanssa koulun lattialla ja pidettiin yhdessä huolta toisista. Sitä on yhteisöllisyys parhaimmillaan.

Kiitos KaaPolaiset! Teitte turnausmatkasta ikimuistoisen!KaaPo T10 (2011)


KaaPo P11 (2010)


KaaPo T11 (2010)


KaaPo T12 (2009)Kaarinan Pojat ry

Erotuomarinkatu 4, 20780 Kaarina

toimisto@kaapo.fi


y-tunnus: 1006858-6